+380 67 618 2520
  • Google
  • RSS
  • Google
  • RSS

Так про свою творчість молодий, але вже відомий український письменник сказав 23 травня під час зустрічі зі своїми шанувальниками, організованої Запорізькою книжковою толокою та Центром мистецтв «Арт-Простір».

Це – другий приїзд Олександра Михеда в Запоріжжя і презентація другої збірки оповідань у стилі нон-фікшн – «Транзишн». Усі вони, хоч і описують окремі історії, об’єднані в цілісний твір ключовими питаннями: чим є реальність? і що страшніше – вигадка чи реальність? «Час випадкових складань текстів – не мій випадок, мені цікавий концептуальний підхід. Тож я запропонував читачеві прогулятися парком цих запитань», – зазначив автор.

Вигадані і невигадані історії збірки перемішуються, накручуючи відчуття читачів до максимуму і стираючи межу між справжнім і несправжнім. Тут – розповідь про чоловіка, котрий провів у ліфті 48 годин; про тварин, яких розстріляли, бо власник випустив їх на волю; про хлопця, тіло якого стало полем бою вірусів, та інші історії, що балансують на межі сприйняття.

«Моє завдання – показати, що реальність страшніша вигадки. Чим максимально невигаданіша історія – тим більший від неї ефект. Вона провокує по-іншому подивитися на ситуацію, яка існує, – каже Олександр Михед. – Мені хочеться вірити, що читач може задуматися про можливості виходу із ситуації».

Ілюстрації – фото одного з харківських хірургів Влада Краснощока, який брав свій фотоапарат на чергування. Автор «Транзишна» зауважив, що відбирав знімки, які мали не відлякати, однак передати той стан, коли реальність сильніша за вигадку.

«Найважливіше – підглядання за повсякденням. З людиною трапляються досвіди, які краще би не траплялися, і вони відбиваються на ній. Важливо усвідомлювати, що історії можуть промовляти до когось. Коли ти говориш із прірвою, відлуння чують інші. Якщо твій досвід допоможе іншим, тоді він був недаремним, – переконаний письменник. – Але, розповідаючи, ти маєш бути готовий почути. Є ціна, яку ти платиш за знання. Моє завдання – створювати сильні світи і сильні емоції, «кричати» до людей. Має бути справжня розмова з читачем».

Запоріжжя стало першим серед дванадцяти міст у турі митця Україною.